Bildiğiniz üzere Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından 27 Eylül 2022 Tarih 31966 sayılı "Tapu Planlarında Yanılma Sınırının Belirlenmesi Hakkında Yönetmelik" yayınlanmıştı.
Bu genelge ile parselin koordinat kalitesine göre yüzölçüm hesabı yanılma sınırı artık iki farklı yöntemle hesaplanabilmektedir.
Arşiv Onaylı Geometriler İçin Yanılma Sınırı Hesapla
Geçici Koordinatlı Parseller İçin Yanılma Sınırı Hesapla
1- Arşiv Onaylı Geometri İçin Yanılma Sınırı
Genelgede yayınlanan tablodaki değerler kullanılarak yanılma sınırı hesaplanmaktadır. Web sayfamızda Arşiv Onaylı Geometri İçin Yanılma Sınırı Hesaplaması yapılabilmektedir. Aşağıdaki bağlantıya tıklayarak yeni yönetmeliğe göre arşiv onaylı geometriler için yanılma sınırı hesaplaması yapabilirsiniz.
2- Geçici Koordinatlı Parseller İçin Yanılma Sınırı
Arşiv onaylı geometriye göre hesaplaması daha karmaşık. Bu yöntemde hesaplama yapmak için parselin köşe koordinatları belirli olmalıdır. Koordinatlar kullanılmadan sadece ölçek ve hesap alanını kullanarak yanılma sınırı hesaplaması yapılamamaktadır.
Parselin her köşe noktasına, noktanın konum doğruluğu yarı çapında bir daire çizilerek bu dairelere temas edecek şekilde alanlar oluşturulmakta. Oluşturulan alanların en büyüğü dış yanılma sınırı, en küçüğü de iç yanılma sınırı olarak tanımlanmakta.
Parsel kayıtlı yüzölçümü bu iki alan aralığında kalıyor ise yanılma sınırı içinde, kalmıyor ise yanılma sınırı dışında olarak belirlenmektedir.
İlgili genelgeye bu sayfadan ulaşabilirsiniz.