İMAR PARSELİNDE TEKRARDAN YOLA TERK OLUR MU?

Yükleniyor...
  Takip Et
5 Entry

   Zamanında 18. madde kapsamında oluşmuş, dop kesintileri yapılmış bir imar adasında(tek ada tek parsel) ifraz yapmak, diğer bir imar adasında(iki parselden oluşuyor) tehvid edip yeni hisselerine göre tekrardan ifraz(ifraz şartlarını sağlıyor) etmek surretiyle Malatya kadastro müdürlüğünden teknik evrak istem belgesiyle ilgili adaların teknik evraklarını temin ettikten sonra encümen kararı için tescil bildirim beyannamelerini düzenleyip ilgili belediyeye başvuruda bulunduk.

  Belediyedeki arkadaşlar dosyalarımda yola terklerin olduğunu dile getirdiler, ancak bahse konu olan parsellerin zaten gerekli kesintileri yapılmış durumdalar , belediyenin imar planında herhangi bir tadilat veya geri dönüşüm yani resmiyette gerçekleşen bir değişiklikte mevcut değildir, bu durumda tescili yapılmış kadastro verisi(imar koordinatlı) ile ilgili belediyenin verileri(ıtrf96 kendileri dönüşümü yapmışlar) arasındaki bu uyuşmazlığın giderilmesi konusunda nasıl bir çözüm üretebiliriz ve nasıl bir yol izleyebiliriz?

  Siz değerli meslektaşlarımın çözüm önerilerini ve yardımlarını bekliyorum saygılar!..

Ek-1101-105 adalar çakıştırma137 indirme İNDİR

Sorunu çıkaran belediye sorunu çözmeyen yine belediye gibi gözüküyor.

Birinci yol belediye personeli inisiyatif alıp ellerindeki imar adasını tescilli parsele göre uyumlandırıp terk ve ihdas çıkmadan ifraza izin verecekler.

ikinci yol da ihdas ve yola terkleri mevcut plana göre oluşturulup encümen kararına "Mekânsal Planlar Yapım Yönetmeliği ve ekli tablolarında yer alan standartlara uygun tadilat yapılmıştır" ibaresi eklenmesi ile işlem yapılabilir.

(bkz:#16557) yanıt olarak:

Teşekkür ederim tespitleriniz için, kesinlikle durum belirttiğiniz gibi ancak belediye şu anda beklemekten başka bir şey yapmıyor. 

Ekteki çakıştırmaya göre parsel sınırı ile imar planı uyumsuz.

İşlemlerin yürütülebilmesi için parsel sınırının imar planına uyumlu olması gerek.

Diğer bir deyişle mevzuata göre, imar planının parsele değil, parselin imar planına uydurulması gerek.

İmar adası yüzölçümü ile parsel yüzölçümü birbiri ile uyumluysa, muhtemelen imar planı koordinatıyla, kadastro koordinatları arasında bir uyumsuzluk var.. bu teknik bir mesele olduğundan belediyenin bunu kolayca düzeltmesi mümkündür. 

Şayet imar adası yüzölçümü ile parsel yüzölçümü birbiriyle uyumlu değilse, zorunlu olarak yukarıda Adgüler in dediği gibi ifraz/tevhidde ilaveten terk de yapılacak.

Fakat terkte Dop kesinti sınırının üzerine çıkılıyorsa, bu halde terk yerine belediyenin kamulaştırma yapması gerekir.

Sonuçta çözüm yeri belediye..


Bu noktada bir hususu da göz önünde tutmak lâzım. Bazı 18 uygulamalarında, imar parselleri ile imar adası çakıştırması hatalı yapılabilmekte, kadastro da bu 18 uygulamalarını tescil edebilmekte. Burada bu husus da kontrol edilmeli. İmar parseli ada çakıştırması 18 uygulamasında hatalı yapıldıysa, belediye bu durumu re'sen düzeltmeli ve düzeltilmiş durumu yeniden kadastroya tescile göndermeli. 

Böyle bir durum varsa, düzeltme sonrası, sorun kendiliğinden çözülecektir. 

(bkz:#16561) yanıt olarak:

Öncelikle verdiğiniz bilgiler için teşekkür ediyorum. 

   İmar uygulama ve şuulandırma tescil tarihi 97 ancak belediye meclis kararıyla 2007 yılında bir plan tadilatı yapmış görünüyor ama eski tescilli veriyi ( ki dağıtım cetveli alanı, tapu alanı ve Kadastro sayısal veri alanları uyuşuyor) baz almadan imar adalarında bir sayısallaştırma yapılmış gibi bu yüzden de veriler uyuşmuyor, şimdi de tekrardan meclis kararıyla düzeltmeye çalışıyorlar bakalım 



Bu konuda görüşlerini paylaşmak yada soru sormak ister misin?

Oturum Aç Kayıt Ol